Categories
Uncategorized

Ukraina, gjenerali Farina: Ballkan i trazuar, lufta po mbërrin në portat e Italisë, boshti Serbi-Rusi po gjallërohet

Lufta në Ukrainë mund të shtrihet edhe në Ballkanin Perëndimor, ku situata nuk është aspak e qetë. Dëshmon fakti se Serbia, ndërkohë që votoi pro rezolutës së OKB-së që dënon konfliktin e nisur nga Vladimir Putin, nuk i është përmbajtur sanksioneve ndërkombëtare. Përveç kësaj, në Beograd pati demonstrata në rrugë në mbështetje të Rusisë, me të cilën serbët ruajnë një lidhje historike.

Zierja serbe prek Kosovën, e cila ka frikë për pavarësinë e saj dhe kërkon ngritjen e një baze të përhershme ushtarake dhe hyrjen në NATO së bashku me Bosnjën dhe Hercegovinën. Gjenerali Salvatore Farina foli për këto çështje delikate që kanë të bëjnë me Ballkanin , i intervistuar nga Il Messaggero si shef i shtabit të ushtrisë dhe ish-komandant i misionit të KFOR-it në Kosovë. “Kriza në Ukrainë sigurisht që ka pasoja në të gjithë zonën evropiane – deklaroi ai – vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet Ballkanit. Rreziku është të ktheni orën 15 vjet pas”.

Në ditët e sotme është e pamundur të parashikohet se çfarë do të ndodhë në atë zonë, por gjenerali Farina këshillon të luajmë përpara: “Unë besoj se Bashkimi Evropian duhet të marrë edhe një herë dosjen për pranimin e Shqipërisë, Bosnje-Hercegovinës, Serbisë, Malit të Zi, veriut. Maqedonia dhe Kosova në Evropë. Do të ishte një kompletim i zonës evropiane nën Bashkimin Evropian. Është e nevojshme të bëhet një ekuilibër midis rrezikut të humbjes së njërit prej këtyre vendeve përgjithmonë – komentoi gjenerali – dhe t’i lëmë të hyjnë edhe nëse nuk i kanë ende të gjitha kushtet”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *