Categories
Uncategorized

“Sigurimsat e politikës”, sa gjasa ka të hapen dosjet?

Nga emisioni VETTING

Një email anonim mbërriti në postën e Autoritetit të Dosjeve më 25 korrik 2022. Autori i paidentifikuar i kërkonte Autoritetit të Dosjeve të bënte publike një informacion që lidhej me pretendimin se ish-presidenti Ilir Meta kishte qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit në kohën kur ishte student në Fakultetin e Ekonomisë. Sipas pretendimeve të autorit të paidentifikuar, Ilir Meta kishte spiunuar shokun e tij student që quhet Filip Talo. Email-i ka mbërritur në ditën kur Ilir Meta përfundoi mandatin si president.

Autori anonim i këtij email-i, i kërkon autoritetit të dosjeve që të zbatojë ligjin duke vënë në dijeni parlamentin për zbardhjen e të vërtetës mbi dosjen e Ilir Metës.

Pas mbërritjes së këtij informacioni, kryetarja e AIDSSH-së Gentiana Sulaj ka mbledhur anëtarët e autoritetit ku dhe është vendosur që institucioni t’i drejtohet parlamentit me një letër ku kërkohet një ndryshimi i ligjit për ti dhënë hapësirë për hetime të mëtejshme në dosjen e Ilir Metës. Kjo kërkesë bazohej në një detaj me shumë rëndësi për debatin që lidhet me rezultatet e kërkimeve që ishin bërë për dosjen e Ilir Metës. Me pak fjalë, bëhej e qartë se në dosjen e Ilir Metës ishin gjetur të dhëna që të çojnë në një tjetër përfundim nga ai që kishte rezultuar në komisionet e pastërtisë së figurave të quajtura komisioni ‘Mezini’ në vitin 1996 dhe komisioni ‘Bezhani’ në vitin 1997. Këto dy komisione kishin certifikuar Ilir Metën si figurë të pastër në raport me dosjet e sigurimit të shtetit.

Zonja Sula sqaron pse u vu në lëvizje AIDSSH nga ky email anonim, ku sqaron gjithashtu se bëhej fjalë për koordinata të sakta të detajeve në dosjen e Ilir Metës.

Rruga që ka ndjekur AIDSSH është vlerësuar nga ish-presidenti si një lojë politike ku sipas tij, kryeministri ka skllavëruar kryetaren e AIDSSH-së duke e përdorur për të sulmuar Ilir Metën. Ky i fundit pretendon se dosja e tij është manipuluar nga AIDSSH. Meta ka paraqitur padi ndaj anëtarëve të AIDSSH-së duke i ngarkuar me disa akuza.

Zonja Sula kundërshton akuzat e ish-presidentit duke sqaruar se dokumentacioni që gjendet në arkivin e AIDSSH-së ruhet rreptësisht në shkallën maksimale të sigurisë. Ajo përjashton çdo mundësi manipulimi në dosjen e Ilir Metës apo të kujtdo tjetër.

Pastërtia e figurës së Ilir Metës ishte konfirmuar nga dy komisione të mëparshme, komisioni ‘Mezini’ i ngritur në vitin 1996 për pastërtinë e figurave të kandidatëve për deputet dhe komisioni ‘Bezhani’ i ngritur në vitin 1998 për pastërtinë e figurave të zyrtarëve të lartë të administratës shtetërore dhe politikës. Por Zonja Sula pretendon se ato dy komisione nuk patën mundësi të verifikojnë dosjet e Sigurimit të Shtetit. Ishin komisione ad-hok që nuk eksploruar dot çfarë kishte në dosjet e sigurimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *